Felç (İnme) Tedavisi
Felç geçiren insanlar hareket kabiliyetlerini yeniden kazanmak için aylarca tedavi almalarına rağmen, genellikle hayatları boyunca işlevsel bozukluklar ile yaşarlar. Ancak araştırmalar, felç sonrası erken ve yoğun tedavilerin bağımsız yaşama daha kolay geri dönüş sağladığını göstermektedir. Robotik rehabilitasyon tedavisi, klinik pratikte hiç şüphesiz çok etkili gelecek vaat eden bir araçtır. Felçten sonra, hastanın tıbbi tedavisi robotik cihazların kullanıldığı bir rehabilitasyon tedavisi ile desteklenirse, hastanın kol ve bacak fonksiyonlarının iyileştirilme şansı çok daha yüksektir. Bu nedenle, hastaların ihtiyaç duyduğu kapsamlı, en son tedavi yöntemlerini ve yenilikçi teknolojiyi içeren etkili tedavi programları son yıllarda uygulanmaya başlanmıştır. Felç hastalarında etkilenen kol ve bacak hareketlerinin tekrarlayıcı bir şekilde robotik cihazlar yardımı ile felçten hemen sonra ilk birkaç hafta içinde başlanması, belirli hareketlerin ve/veya fonksiyonel görevlerin tekrar tekrar uygulanmasına olanak tanıyarak beyinde hareketin yeniden ve doğru olarak öğrenilmesini sağlar. Sanal gerçeklik teknolojisinin de rehabilitasyon programlarına eklenmesi hastanın iyileşme şansını daha da artırır.
Rehabilitasyona erken başlayın
Beyin ve sinir hücrelerinin iyileşmesi, felç geçirdikten hemen sonra başlıyor ve haftalarca sürüyor. Erken dönemde yani felç sonrası ilk birkaç hafta içinde yapılan tedaviler öneriliyor. Rehabilitasyona ne kadar erken başlanırsa sonuçları o kadar etkili oluyor.
Tedavinin kişiye özel olduğunu unutmayın
Rehabilitasyon programları kişiye özel olarak hazırlanıyor. Her hastanın ihtiyacı ve tedaviye verdiği yanıt farklı olduğundan uzmanlar, bu ihtiyaçları belirleyerek özel bir program hazırlıyor ve bu programda hastanın verdiği yanıtı değerlendirerek yeniden program yapabiliyorlar.
Karma tedavinin gerekebileceğini aklınızda bulundurun
Hem klasik rehabilitasyon hem de robotik rehabilitasyonun etkin tedavi yöntemleri olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte Klasik nörolojik rehabilitasyon ile robotik rehabilitasyon birleştirildiğinde hastaların iyileşme oranı yüksek ve daha hızlı olmaktadır.
Sabırlı ve kararlı olun
Geleneksel rehabilitasyon uygulamalarının fiziksel ve duygusal olarak yorucudur. Başarılı olmak için bir tedavi programında hastanın aktif katkısına, ciddi çabasına ve kararlılığına ihtiyacı var. Tedavi hastalığın yarattığı sonuca, hastanın aktif gayretine ve vücudunun verdiği yanıta göre değişiyor. O nedenle hastaların pozitif olması ve sabrı çok önemlidir.
Teknolojinin iyileştirici gücünden yararlanın
Felç sonrası uzun ve yorucu bir tedavi süreci bekleyen hastalardan robotik rehabilitasyon görenlerin ilgi ve motivasyonu korumada daha başarılı oldukları araştırmalarla ortaya çıkan bir durum. Teknolojideki gelişmeler ile robotik rehabilitasyona sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve kişiselleştirilebilir oyunların eklenmesiyle hastaların katılımı da, eğlenerek hareketleri daha etkin bir şekilde yapma oranı da arttı. Hastaların robotik rehabilitasyon sırasında video oyunuyla hareket kabiliyetlerini artıracak olmaları fikrinin hastalar tarafından da olumlu karşılanmaktadır.