https://mlpqd82yoxcc.i.optimole.com/cb:-8qw.2411a/w:auto/h:auto/q:mauto/f:best/ig:avif/https://www.neuroverseclinic.com/wp-content/uploads/2023/08/felc-geciren-hasta-3.png

İnme (Felç) Tedavisi

Amacımız felç geçiren hastaların mümkün olan en kısa sürede bağımsız bir şekilde yeni hayatına adapte olmasını sağlamaktır.  Felç, beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde meydana gelen, yaşamı tehdit eden ciddi bir tıbbi acil durumdur. İnme geçirenlerin yaklaşık %70’i 65 yaşın üzerindedir ama her yaşta ortaya çıkabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Beyne kan akışını engelleyen bir pıhtı (iskemik inme) ya da bir kan damarının yırtılması (hemorajik inme) çevresindeki dokuya zarar vererek beyin fonksiyonlarının kaybına neden olur.

Felç sonrası rehabilitasyonda hastalar için mümkün olan maksimum fiziksel, fonksiyonel ve psikososyal iyileşme amaçlanmaktadır. Felçten kurtulan insanlar genellikle uzun süreli işlevsel bozukluklarla kalır, ancak araştırmalar, felç sonrası erken ve yoğun rehabilitasyonun bağımsız yaşama daha hızlı geri dönüş sağladığını göstermektedir.

Erken tedavi
Robotik cihazlar ve sanal gerçeklik teknolojileri
Bireysel yoğun ve kapsamlı tedavi
Haftalık değerlendirme
24-saat doktor gözetimi

İnme (Felç) Tedavi Programı

NeuroverseClinic, uzmanlaşmış ekibiyle erken rehabilitasyona odaklanıyor. Felçten sonraki ilk ayları hareket, konuşma ve/veya biliş eksikliğini tedavi etmek için kullanmak çok önemlidir. Nörorehabilitasyon için ne kadar uzun süre beklerseniz iyileşme o kadar zorlaşır.

Bütünsel yaklaşımımız en iyi tıbbi tedaviyi ve yoğun günlük terapileri gerektirir. Günlük tedavi programınız mevcut durumunuz ve hedefleriniz dikkate alınarak geliştirilir. Günde en 4-6 terapi seansına kadar süren yoğun kişiselleştirilmiş rehabilitasyon alabilirsiniz. Her terapinin amacı, kaybedilen becerilerin yeniden kazanılmasıdır:

Fizyoterapi: Konvansiyonel egzersizler kas gücünüzü ve koordinasyonunuzu geliştirmenize yardım edilir. Hareket kabiliyetinizin yeniden oluşması sağlanır.

Zorunlu Kullanım Terapisi: Etkilenen kol işlevini iyileştirmeye yardımcı olmak için tekrarlayan yoğun terapi yapılırken, normal kol hareketsiz bırakılır. Etkilenen kolla günde 6-7 saat göreve spesifik eğitim yapılır.

Robot Destekli Yürüme Eğitimi: Hem yetişkin hem de çocuk hastaların tekrar yürümesini ve bacak fonksiyonlarının geleneksel fizik tedavi türlerinden çok daha hızlı ve daha doğru bir şekilde geri kazanılmasını sağlar.

Robotik El-Parmak-Kol Eğitimi: Hastanın kolunu destekleyen, ağırlığını azaltan ve kolun aktif hareketini güçlendiren robotik cihazlar sık tekrar ile yoğun tedavi sağlayarak beyinde yeniden öğrenme sürecini destekler.

Sanal Gerçeklik Destekli Yürüme ve Denge Eğitimi: Dengeyi, yürümeyi ve bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olan çeşitli egzersizlerle “sanal gerçeklik ortamı” sunulur.

Elektrik Stimülasyonu: Etkilenen kasların erimesini önlenme ve kas güçlendirme amacıyla kullanılır.

Ergoterapi (İş Uğraşı Terapisi): Duysal ve motor gelişimin iyileştirilmesi ile günlük yaşam aktivitelerinin (giyinme, beslenme, diş fırçalama, yemek hazırlama, ev işlerini yönetme vb.) arttırılması sağlanır.

Bilişsel Tedavi: Hafıza, işlemleme, problem çözme, sosyal beceriler, muhakeme ve güvenlik farkındalığı gibi kayıp bilişsel yeteneklerin geliştirilmesine yardımcı olur.

Yutma Terapisi: Erken evrede video floroskopik yutma değerlendirmesi ve ihtiyaç dahilinde kaybolan yeteneklerin yeniden kazanılmasına yardımcı olur.

Konuşma Terapisi: Konuşma, dinleme, yazma ve anlamada kaybolan yeteneklerin tekrar sağlanması planlanır.

Solunum Terapisi: Solunum yollarındaki tıkanıklığı açmak ve fiziksel aktivite ve eforun geri kazanılmasına yardımcı olmak amaçlanır.

https://mlpqd82yoxcc.i.optimole.com/cb:-8qw.2411a/w:auto/h:auto/q:mauto/f:best/ig:avif/https://www.neuroverseclinic.com/wp-content/uploads/2023/12/hediye-1-1.jpg
İnme(Felç) Tedavisi Hakkında

Merak Edilenler

İNME (FELÇ) NEDİR?

İnme, beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde meydana gelen, yaşamı tehdit eden ciddi bir tıbbi acil durumdur. Beyne giden kan akışı, genellikle kan pıhtıları ve yırtılmış kan damarları nedeniyle kesildiğinde felç meydana gelen serebral enfarktüs, intraserebral kanama ve subaraknoid kanamayı içerir. Bu durum kişinin hareketini, duyusal yeteneklerini, konuşma ve yutmasını ve diğer işlevlerini bozarak sakatlığa neden olur.

FELÇ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Felçler, beynin belirli bölgelerine kan akışının azalmasının etkisi bazı semptomlarla karakterizedir.
İnmenin tipik semptomları genellikle yalnızca bir tarafta ortaya çıkar ve şunları içerir:

  • Dilde ağırlaşma, yüzde şekil bozukluğu
  • Kol veya bacakta zayıflık veya hiç hareket ettirememe
  • Yürüme zorluğu,
  • Konuşmada zorluk,
  • Uyuşukluk veya karıncalanma,
  • Bilinç bulanıklığı
  • Görme, duyma, koklama veya tatmada zorluk.
FELÇ REHABİLİTASYONUNDA NELER YAPILIYOR?

Beyin ve sinir hücrelerinin iyileşmesi, felç geçirdikten hemen sonra başlar ve haftalarca sürer. Araştırmalarda, rehabilitasyona ne kadar erken başlanırsa sonuçların o kadar iyi olacağı kanıtlanmıştır. Hatta çok erken, ilk birkaç hafta içinde yapılan tedaviler önerilmektedir. Ayaktan veya yatarak tedavi gören hastalar için uygulanan erken dönemdeki yoğun ve kapsamlı rehabilitasyonun, sinir sisteminin yeniden düzenlenmesini olumlu yönde etkilemede belirleyici bir rol oynadığı ve hastanın mümkün olan en yüksek seviyede işlevsellik kazanmasına yardım ettiği gösterilmiştir.
Bu kapsamda yapılan felç rehabilitasyonu, felçli hastaların hareket, denge, konuşma ve bilişsel işlevlerini geliştirmeye yönelik bir dizi tedavi ve eğitim programı hastaların bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanır. Fizyoterapi, iş uğraşı terapisi, robotik rehabilitasyon, yutma ve konuşma terapisi, bilişsel tedaviler uygulanır.

YATARAK FELÇ REHABİLİTASYONU İLE AYAKTAN FELÇ REHABİLİTASYONU ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Hasta, yatılı fizik tedavi süresince Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi liderliğinde fizyoterapist, ergoterapist, rehabilitasyon hemşiresi, konuşma – yutma terapisti, solunum terapisti, psikolog, diyetisyen gibi multidisipliner bir ekip ile çalışır. Yatarak felç rehabilitasyonu, hastanın günde 24 saat bakım ve tedavi almasını gerektirir. Bu tür rehabilitasyon, genellikle felçten sonraki ilk birkaç hafta veya aylarda, hastanın en yoğun tedaviye ihtiyaç duyduğu dönemde yapılır.

Yatılı rehabilitasyon bilişsel ve egzersize dayalı programlar sunarak yatan hasta rehabilitasyonundan ayakta tedaviye geçiş arasındaki hasta iyileşmesi için en değerli zamanı kullanmak üzere tasarlanmıştır.

Yatılı servisimize kabulden sonra, hastalarımızın ihtiyaçlarına göre tamamen kişiselleştirilmiş bir rehabilitasyon programı tüm gün sürecek şekilde (4-6 saatlik tedavi süresi) sunulacaktır. Rehabilitasyon süreci robotik rehabilitasyon cihazları ile yoğun egzersiz programı, bütünsel bir yaklaşım için konsültasyonlar ve periyodik hasta değerlendirme süreçlerini içermektedir.

Hastalarımızın beyin ve tüm organları ile ilgili tıbbi tedavisi ile eş zamanlı olarak kapsamlı yoğun (intensive) robotik rehabilitasyon klasik rehabilitasyona göre çok daha hızlı ve 2 kattan daha etkin bir iyileşme olanağı sunar.

  • Her gün 4-6 saat arası birebir rehabilitasyon
  • Tüm tıp branşları ile multi-disipliner hasta bakımı
  • 24 saat doktor gözetimi
  • Hastanın tüm ihtiyaçlarını kapsayan kişiselleştirilmiş robotik nörorehabilitasyon programı
YATILI FELÇ REHABİLİTASYONUNDA NE KADAR SÜRE HASTANEDE KALMAK GEREKİR?

Nörerehabilitasyon amacı ile yatılı fizik tedaviye aldığımız hastalar için ortalama yatış süresi 8 haftadır. Ancak bu süre her hasta için farklılık gösterebilir. Hastadaki fonksiyon kayıpları, beyin veya omurilikteki hasarın şiddeti ve tedaviye aldığımız yanıtla ilgili olarak süre değişiklik gösterebilir. Hastanın durumu stabil olduktan sonra ayaktan tedaviler ile de devam edilebilir.

Kişiselleştirilmiş programınız, istikrarlı bir gelişme sağlamaya çalışmak için tasarlanacak ve haftalık olarak değerlendirilecektir. En iyi rehabilitasyon hizmeti için tedavi süreci boyunca hastanın ilerlemesi hakkında güvenilir ve objektif veriler sunulmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu değerlendirmeler sonucunda taburculuk kararınız belli olur.

FELÇ REHABİLİTASYON PROGRAMINI SEÇERKEN NELERİ DİKKATE ALMALIYIM?

Rehabilitasyonun başarılı olması için 4 önemli faktör vardır:
1. Multidisipliner branş desteği sağlayan hastane
2. Uzman tecrübeli fizik tedavi doktorları ve rehabilitasyon ekibi
3. En iyi teknolojik destek

  • Yürüme robotu
  • El robotu
  • Kol robotu
  • İleri yürüyüş ve denge robotu
  • Entegre Sensörler&Sanal gerçeklik
  • Vucüt ağırlık sistemleri
  • Dokunmatik Ekranlar

4. Tüm iyileşme potansiyelinin ortaya çıkarılması

  • Maksimum iyileşmeyi uyaran ortalama 4-6 saat süren yoğun ve kapsamlı tedavi programı
ÖRNEK BİR YATARAK VE AYAKTAN TEDAVİ PROGRAMI NEYE BENZİYOR?

4-6 saat süren yatılı robotik rehabilitasyonda her hasta günde 1 kez yürüme robotu (Lokomat Pro veya C-mill VR plus) ve 1 kez el-kol-parmak robotu (Armeo Spring veya Amedeo), 2 kez fizyoterapi, 2 kez elektroterapi, 1 kez ergoterapi seansları almaktadır. Bu seanslar uygulanan tedaviye göre 30 dakika ile 1 saat arası değişmektedir. Hastanın ihtiyacına göre tedavi programına konuşma – yutma terapisi, solunum terapisi dahil edilir.

3-4 saat süren ayaktan robotik rehabilitasyonda her hasta 1 kez yürüme robotu (Lokomat Pro veya C-mill VR plus) ve 1 kez el-kol-parmak robotu (Armeo Spring veya Amedeo), 1 kez fizyoterapi, 1 kez elektroterapi, 1 kez ergoterapi seansları almaktadır.

https://mlpqd82yoxcc.i.optimole.com/cb:-8qw.2411a/w:auto/h:auto/q:mauto/f:best/ig:avif/https://www.neuroverseclinic.com/wp-content/uploads/2023/08/yatili-fizik-tedavi-oda.jpg
ARA